Kanaal van Nivernais

De bouw van het kanaal van Nivernais begon in 1784 met het graven van de 758 meter lange Tunnel van La Collancelle, met aan de ene zijde de vijvers van Vaux en Baye als watervoorraad en aan de andere zijde een sluizencomplex met 16 trappen. Het kanaal was geheel voltooid in 1843.

Oorspronkelijk werd het kanaal gebouwd om hout voor verwarming vlottend aan te voeren uit de bossen van de Morvan en Bazois naar de Parijse regio en werd het vrij snel een economische motor voor de streek en een transportweg voor onder andere wijn, granen, steenkool en kalksteen. Clamecy was daarbij een draaischijf.

Het kanaal van Nivernais verbindt het Loirebekken met de Yonne in het Seinebekken. Het is 180 km lang vanaf Saint-Léger-des-Vignes in het zuiden van het departement Nièvre tot Auxerre in het hart van het departement Yonne. Beide departementen horen bij de regio Bourgondië. Het kanaal bevat 110 sluizen: 32 aan de Loire-kant en 78 aan de Seine-kant.

Tegenwoordig wordt dit mooie kanaal gebruikt voor pleziervaart, en door liefhebbers van riviertoerisme. Heeft als bijnaam ‘tuinkanaal ” om de mooie vredige, groene landschappen waar hij doorheen stroomt, en is ideaal om het natuurlijk- en onroerend erfgoed van de Nivernais te ontdekken. Gemoedelijk over het kanaal varen, de sluizen door is ook de gelegenheid om de opmerkelijke rivierbouwwerken te bewonderen, zoals de tunnel van La Collancelle en de 16 trapsgewijs gebouwde sluizen van Sardy.

Als u liever vaste grond onder uw voeten heeft, en een liefhebber van wandel- en fietstochten bent, neem dan de fietsroute van het Kanaal van Nivernais: een prachtige, 180 kilometer lange route die u meeneemt over jaagpaden, en enkele lokale weggetjes. Een mooie route om samen met het gezin of met vrienden te ontdekken, met prachtige etappeplaatsen. Stop bijvoorbeeld eventjes in het dorp Châtillon-en-Bazois met zijn schitterende kasteel en omliggende tuinen, de vijvers van Vaux en van Baye, op de lijst van Gevoelige Natuurgebieden (Espaces Naturels Sensibles), de abdij van Corbigny, cultureel centrum van de Nivernais Morvan, het middeleeuwse stadje Clamecy, voormalig centrum voor houttransport…

Aan het Kanaal van Nivernais "Bourgogne-Nièvre streek" Frankrijk

error: Content is protected !!